logo

subtitelsite

© 2009 Digisimon.nl All rights reserved.| Design by Digisimon.nl

Fokke & Sukke - Foksuk.nl
NOS Nieuws
1 uur geleden (17-01-2018 @ 0:43)
Bij elkaar 33.000 mensen uit bijstand in Rotterdam en Amsterdam

Amsterdam en Rotterdam hebben de afgelopen vier jaar bij elkaar zo'n 33.000 mensen vanuit de bijstand aan werk geholpen. Beide steden zijn tevreden over de resultaten.

In Rotterdam ging het om 15.590 uitstromers uit de bijstand. Zonder mensen mee te tellen die later opnieuw in de bijstand kwamen, gaat het om 13.109 unieke Rotterdammers. Dat ligt hoger dan de 12.000 die het Rotterdamse college als doelstelling had gesteld.

In Amsterdam kwamen 23.000 mensen aan het werk, van wie 18.000 mensen uit de bijstand.

'Rechtvaardig'

Rotterdam had de afgelopen vier jaar een streng beleid, waarbij aanvragers van een bijstandsuitkering veel informatie moeten aanleveren en er strenge verplichtingen zijn verbonden aan een uitkering. Ook controleert de gemeente intensief op bijstandsfraude en zijn de afgelopen vier jaar 2150 uitkeringen beëindigd vanwege fraude of per ongeluk verkeerd verstrekte gegevens.

Wethouder Struijvenberg van Werkgelegenheid vindt het beleid niet per se streng. "Ik noem het liever rechtvaardig. Het Rotterdamse beleid is gericht op uitstroom naar werk. Thuiszitten is geen optie."

Vriendelijk beleid

Amsterdam typeert zijn eigen aanpak juist als vriendelijk. Het richt zich op mensen met minder kans op werk en er wordt niet gezocht naar de kortste weg naar een nieuwe baan. Volgens het college stonden mogelijkheden van werkzoekenden centraal en hoeven bijstandsgerechtigden niet zonder loon te werken. Ook is de verplichte tegenprestatie voor een uitkering niet ingevoerd in de stad.

"Deze cijfers laten duidelijk zien dat je met vriendelijk doen minstens zo veel mensen verder helpt als met streng doen", zegt wethouder Vliegenthart van Sociale Zaken. Hij denkt dat de Amsterdamse aanpak leidt tot duurzame uitstroom, omdat de ambtenaren volgens hem weten welk werk aansluit bij de motivatie van werkzoekenden. "Als ze iets doen wat bij ze past, raken ze minder snel opnieuw werkloos."

Lees verder..

2 uur geleden (17-01-2018 @ 0:21)
Advocaten Poch willen mogelijk ministers als getuige horen

Mocht het tot een rechtszaak tegen de staat komen in de zaak-Julio Poch, dan zal een aantal Nederlandse ministers als getuige worden opgeroepen. Dat hebben de advocaten van Poch dinsdagavond laten weten in een uitzending van tv-programma Jinek.

De Nederlands-Argentijnse Poch werd vorig jaar vrijgesproken, na acht jaar in Argentinië in voorarrest te hebben gezeten. Hij werd verdacht van misdaden tijdens het militaire regime in Argentinië (1976-1983).

'Staat al in 2013 aansprakelijk gesteld'

Samen met zijn gezin en het advocatenechtpaar Knoops, dat Poch al jaren bijstaat, was de oud-piloot te gast bij Jinek. Carry Knoops: "De Nederlandse staat is al in 2013 aansprakelijk gesteld. We hebben dat in de brief van vorige week herhaald."

In een Kamerbrief van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) stond dat Poch de Nederlandse staat op 9 januari in een brief aansprakelijk heeft gesteld voor het onrecht wat hem is aangedaan. Zijn advocaat Knoops had de stap eerder aangekondigd. Grapperhaus heeft de brief in behandeling genomen.

Geert-Jan Knoops sprak in de uitzending van een "volkomen arbitraire aanhouding". Hij kondigde een juridische procedure aan, mocht de staat niet tegemoet komen aan de eisen. "Het is belangrijk dat wordt opgehelderd wat er precies is gebeurd. We hebben informatie dat op hoog politiek niveau invloed is uitgeoefend. We willen in een rechtszaak ministers als getuige laten horen. Dit mag nooit meer gebeuren."

Dodenvluchten

Poch was ten tijde van het regime van president Jorge Videla gevechtspiloot bij de Argentijnse marine. Hij werd ervan verdacht dat hij heeft meegewerkt aan de zogenoemde dodenvluchten; tegenstanders van het regime en gevangenen werden boven zee uit vliegtuigen gegooid.

De oud-Transavia-piloot werd in 2009 op verzoek van Argentinië in Spanje gearresteerd. Nederland, dat Poch niet kon uitleveren, verstrekte daartoe zijn vluchtgegevens aan de Spanjaarden. De zaak kwam aan het rollen door verklaringen van twee collega-piloten. Zij zeiden dat Poch in 2003 tijdens een etentje in Bali had bekend piloot te zijn geweest bij de dodenvluchten.

Poch zat acht jaar in voorarrest in Argentinië, tot hij vorig jaar werd vrijgesproken. In november keerde hij terug naar Nederland. De Argentijnse aanklager is in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Lees verder..

2 uur geleden (16-01-2018 @ 23:48)
Wiebes noemt geen termijn voor schadeprotocol Groningen

Minister Wiebes kan niet zeggen wanneer hij met regels komt voor de afhandeling van de schade door de gaswinning in Groningen.

Coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie en vrijwel de hele oppositie drongen er eerder bij hem op aan in een debat dat er binnen twee weken een schadeprotocol komt voor gedupeerden.

"Vanavond komen we niet met een schadeprotocol", zei hij. Hij benadrukte dat hij met alle gedupeerden en betrokken organisaties en overheden wil praten. "De weg vooruit is niet een puur Haags gebeuren. We moeten samen tot een resultaat komen."

In het debat beaamde Wiebes dat er binnen afzienbare tijd regels moeten komen. "Ja, dat is een delicate balans, maar dat vind ik ook een kracht van Nederland. We moeten er samen uitkomen met het regiobestuur en de maatschappelijke organisaties. Dat vind ik een ordentelijk proces."

Hij benadrukte dat ook de mensen die al schade hebben geleden, onder de nieuwe regeling moeten gaan vallen. "Het zou me vies tegenvallen als ik dat niet voor ze zou kunnen regelen."

Stevige operatie

Waarschijnlijk volgende week donderdag komt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) met een advies aan de minister. Het SodM denkt dat na de aardbeving van vorige week maandag in Groningen een flinke vermindering van de gaswinning waarschijnlijk noodzakelijk is.

Vrijwel alle partijen drongen er in het debat op aan dat dit advies wordt overgenomen. VVD-Kamerlid Yesilgöz-Zegerius zei: "Als de SodM over twee weken gaat zeggen: we gaan verder naar beneden, dan zal er toch niemand zijn die zegt: dat moeten we niet doen".

D66-Kamerlid Jetten zei: "Als SodM nu zegt; het moet toch lager, dan baal ik ervan dat we dat niet al eerder wisten aan de formatietafel. Het nieuwe advies van de SodM moet worden opgevolgd. Als de gaswinning de komende tijd verder naar beneden gaat, moeten we dat wat D66 betreft gewoon doen".

Minister Wiebes wil dat advies afwachten en er niet op vooruit lopen. "Het is een stevige operatie. Het gaat om 200 grootverbruikers, drie landen in de export en elektriciteitscentrales. Dat heb je niet in één keer voor elkaar. Twee weken maak ik niet waar, dat is kletskoek. Het moet goed gebeuren en ik kan niet heksen."

Naar het debat waren veel gedupeerden gekomen uit Groningen die al bijna een jaar wachten op compensatie voor geleden schade. Aan het einde verlieten ze de plenaire zaal met gezang.

Lees verder..

NU.nl

Sorry, deze feed is momenteel niet beschikbaar.